אפשר להמר בזהירות שעלי מוחסן, פעיל חיזבאללה, שנהרג לפני שלושה בימים בתקיפה המיוחסת לישראל באזור דמשק נקלע בטעות למשוואה של נסראללה במסגרת העימות השקט שמתנהל בין ישראל לבין ארגונו על אדמת סוריה. אפשר גם להמר בזהירות שהחשיבות שלו בעבור ארגון חיזבאללה ובעבור נסראללה לא גדולה במיוחד. אם רוצים אולי עדות לכך, אפשר להזכיר שבהתחלה חיזבאללה לא חשפו את נסיבות מותו של הפעיל ורק אחרי שעתיים טענו שהוא נהרג בתקיפה ישראלית.
אבל כרגע אין זה משנה. בשורה התחתונה פעיל של הארגון נהרג בסוריה ולפי המשוואה שהציג נסראללה בשנה האחרונה ולפניה, הארגון מחויב להגיב נגד ישראל בגבול לבנון. כך היה בחודש אוגוסט – ספטמבר שעבר, עת ישראל סיכלה פיגוע רחפנים של משמרות המהפכה מהפרבר הדרומי של דמשק. אז נהרגו שניים מאנשי הארגון. נסראללה הגיב בירי נ"ט לעבר מוצב וכלי רכב של צה"ל ביישוב האביבים. בנס לא היו נפגעים והטייק הזה נותר כעוד פרק בעימות השקט בין ישראל לחיזבאללה בסוריה בשנים האחרונות מבלי להיגרר לעימות נרחב ששני הצדדים לא ששים לו.
ההרתעה בשני צדי הגבול היא שם המשחק. כמו שחיזבאללה צריך סיבה טובה במיוחד כדי לצאת לעימות עם ישראל, כך גם בצד השני של הגבול. 14 שנה אחרי מלחמת לבנון השנייה ושני הצדדים לא מצאו סיבה כזו. נכון לכתיבת שורות אלו אפילו לא פרויקט דיוק הטילים שהארגון מקדם על אדמתו ומטריד את ישראל.
אחד האירועים שיכולים אולי לסמל את מאזן ההרתעה שנוצר התרחש באפריל האחרון. אז לפי פרסומים זרים צה"ל תקף רכב שבו נסעו אנשי הארגון בכביש בגבול בין סוריה ללבנון. תצלומי האבטחה לא הותירו כל ספק – נוסעי הרכב הוזהרו וצה"ל במתכוון לא רצה להרוג את פעילי הארגון מחשש לתגובה. התגובה של נסראללה ואנשיו הייתה סימבולית – חיתוך הגדר בשלושה אזורים שונים על הגבול. המסר די ברור – אתם עושים לנו הקש בכביש, אז אנחנו עושים לכם הקש בגדר
אבל עכשיו אין ברירה כי פעיל נהרג ובחיזבאללה מחויבים להגיב אחרת. הימים שלפני התגובה מבחינת נסראללה הם ה"ירח דבש" בעיקר מבחינת הלוחמה הפסיכולוגית. "צה"ל על רגל וחצי", נוהגים לומר בזלזול תומכי הארגון כדי לבטא עד כמה התגובה המתקרבת של חיזבאללה מרתיעה את הצד הישראלי. לגבי התגובה עצמה? פה זה כבר ימים יותר מסובך כיוון שמצד אחד חייבים להגיב כי יש משוואה ברורה, אך מצד שני צריך להגיב כך שתהיה הכלה בצד הישראלי.
עם כל הכבוד לפעיל שנהרג השבוע, נסראללה ואנשיו זקוקים לסיבה הרבה הרבה יותר טובה וקריטית כדי לצאת לעימות נרחב עם ישראל בזמן הנוכחי. נכון, זה לא מדע מדויק. יכולה להיות כן מיסקלקולציה ועל כן אי אפשר לשלול אפשרות להסלמה וכמה ימי קרב גם באירוע הנוכחי.
אך אם ניקח את מה שמתרחש מעבר לגבול, נראה שעימות עם ישראל בעת הזו הוא לא משאלת לבם של אזרחי לבנון שרואים לנגד עיניהם כיצד מדינתם האהובה קורסת במישור הכלכלי ולא רק. חיזבאללה, נזכיר, הוא חלק משמעותי מממשלת לבנון של חסאן דיאב. למעשה רק המחנה שלו תומך בה ולכן בזמנים שבהם נשמעת ביקורת על נשקו של הארגון ועל כך שלבנון צריכה להיות ניטרלית כי האמריקנים, האירופים ומדינות המפרץ לא רוצים להשקיע בה בגלל חיזבאללה, לא בטוח שהמעשה הנכון מבחינת נסראללה הוא לקפוץ למים הסוערים של עימות עם ישראל.
יהיו שיגידו שאולי דווקא עימות עם ישראל בעת הנוכחית ישרת אותו. יסיט את האש מכאבי הראש הפנימיים – הכלכלה הקורסת, הקורונה, הביקורת על השחיתות של השלטון ומה לא. אבל לכל עימות יש מוצאי עימות כמו שהיה במלחמת לבנון השנייה ונסראללה יודע את זה.
דיפלומט בביירות שנמצא כבר כמה שנים שם אמר לנו הבוקר שבחיזבאללה ינסו שהתגובה תהיה מוגבלת כך שלא תגלוש לעימות חזיתי: "החברה בלבנון לא מאוחדת סביב חיזבאללה בכל מה שקשור לעימות עם ישראל בעת הזו".
אם רוצים חיזוק לדברים האלה אפשר לצטט את דבריו של חבר פרלמנט מטעם חיזבאללה, וליד סוכרייה, שהיום אמר לרדיו א-נור, רדיו הבית של הארגון, את הדברים הבאים: "בצל המצב הכלכלי והקמפיין נגד חיזבאללה לא יהיה מתאים שהארגון יגיב משטח לבנון ובייחוד שפעיל הארגון מת בסוריה. חיזבאללה יגיב, אבל בצורה מתאימה, כזו שלא תסית את העם הלבנוני נגדו, הארגון לא ייתן את הקלף הזה למתנגדיו". הדברים של חבר הפרלמנט הלבנוני נאמרים בזמן ששר החוץ הצרפתי מבקר בביירות על רקע המצב הכלכלי הקשה והניסיונות של הלבנונים לקושש כספים ותרומות שיצילו מעט את המצב.
ייתכן שהאמירה של סוכרייה היא הסחה, אך היא כן יכולה לתת אינדיקציה שיש מי שסבור בארגון שהתגובה שלו שצריכה לבוא לא צריכה להביא לסחררת, אלא להחזיר את המשוואה בין ישראל לחיזבאללה למקומה.
נסראללה יצטרך לרבע את המעגל כהרגלו ולנפח את התגובה מבחינת תקשורתית. אך כמו שפעיל הארגון נקלע בטעות לזירת התקיפה בדמשק לפני שלושה ימים, זה יכול לקרות גם בצד השני של הגבול ואז אנחנו באירוע אחר לחלוטין.